DE SENTSE KREKEN

In Sint-Laureins of ‘Sente’ zwerf je langs vijf kleine kerkdorpen, die verscholen liggen in een landschap dat je kippenvel bezorgt. Het krekengebied van Sint-Laureins is een erg idyllisch landschap met kilometers lange kreken, waarvan de Boerekreek de bekendste is. Deze kreken zijn restanten van lang vervlogen overstromingen tijdens de middeleeuwen.

De Sentse Kreken vormen het toeristische uithangbord van Sint-Laureins. Hier kan je naar hartelust fietsen en wandelen, dankzij de vele verkeersluwe landbouwwegen. Tijdens je tocht geniet je van het open landschap en van de ongerepte natuur. Deze waterplassen in de polders zijn ook met de huifkar te verkennen.

De huidige kreken waren oorspronkelijk turfputten die uitgeschuurd en verbreed werden door het kolkende water en die als diepe littekens in het landelijk landschap gegrift werden.

  • te Sint-Jan-in-Eremo: Boerekreek (de grootste), Oostpolderkreek, Roeselarekreek , Mazurekreek en Bentillekreek
  • te Sint-Margriete: Het Hollandersgat, Blokkreek, Vrouwenhoek, Molenkreek , Geuzenput en de Val

DE ASSENEEDSE KREKEN

Assenede en zijn deelgemeenten lagen eeuwenlang op de vloedlijn tussen land en zee. Ze kregen geregeld af te rekenen met zware overstromingen. Het resultaat is dat de natuur hier de mooiste kreken van het Meetjesland boetseerde.

Deze kreken liggen meer verscholen dan de Sentse Kreken, maar zijn niet minder indruwekkend. De Rode Geul, Grote Geul en de gezusterskreken Groten en Kleine Kil vormen samen met het Hollands Gat een paradijs voor zeldzame vogels en de "Bruine Kiekendief". Vlakbij piept de Doornendijk op, een ruig pad met dichte vegetatie. (Je hebt wel een sleutel nodig van de eigenaar, die je toegang verleent tot dit uniek stukje natuur).

DE LEMBEEKSE BOSSEN

Dit boscomplex strekt zich uit over Lembeke, Oosteeklo en Waarschoot. Het ligt op een zandrug die loopt van Oedelem tot Stekene. Een kleine 64 ha is toegankelijk en iets meer dan 80 ha is bosreservaat. Ga dit bos verkennen via twee lussen van de Lembeekse Bossenroute. Na een stevige wandeling kun je aan de noordzijde van het bos nagenieten in één van de horecazaken. Je treft er ook een boskapel, speelbos en goed uitgeruste camping.

Het Bellebargiebos is een vochtig loofbos langs de Burggravenstroom. Let hier zeker op de dikke stammen van eeuwenoude prachtige zomereiken.

Voor Meetjeslanders zijn de Lembeekse Bossen wellicht het bekendste wandelgebied. Vooral de bosrand op de Heihoek is op zonnige dagen een echte toeristische topper. Maar in deze groene long ontdek je ook héél véél romantische plekjes, waaronder de Bevende Hazelaar in de Meistraat in Waarschoot.

BOEKHOUTE

Er ligt een vissersschip aangemeerd op het Dorp van Boekhoute, een herinnering aan lang vervlogen tijden. In het Bezoekerscentrum van Boekhoute maak je kennis met het leven van de garnaalvissers en hun vroegere havens. Een opmerkelijke geschiedenis van een vissersdorp zonder haven. Kinderen kunnen samen met Harry Garnaal en Peetje Gîrnaert op speurtocht door de tentoonstelling. Op de zolderverdieping vind je de tentoonstelling ‘Grote Vrouwen en de Groote Oorlog’. Deze tentoonstelling belicht de rol van de vrouw tijdens de Eerste Wereldoorlog.Vijf vrouwen nemen je mee op hun levenspad. Je kijkt naar de wereld door hun ogen. De wereld als spionne, vissersvrouw, verpleegster en soepbedeelster. Elk vertellen ze hun verhaal over de Groote Oorlog. Hoe overleefden ze en welke impact had de Duitse bezetting op hun leven? Voor kinderen is er het smokkelspel, een spel waarbij je zelf smokkelaar wordt tijdens de oorlog.

Bezoek zeker ook eens de tentoonstelling over de oorlogen in de kerk die een tweede leven gekregen heeft als museum. Achter de kerk vind je Kasteel Ter Leyen. Het kasteel is in privéhanden en dus niet te bezoeken.

Boekhoute heeft nog wel meer bezienswaardigheden zoals de Dodendraad die in de eerste wereldoorlog het bezette gebied scheidde van het onpartijdige Nederland.

ALGEMENE INFO

Vakantiehuis 't Rysselhof
Rysselhofstraat 27
9970 Kaprijke
(België)

+32 473 922 134 info@trysselhof.be

PARTNERS

WIJNEN MAARTEN

POLDERZICHT

ROSTE MUIS

KWIZIEN

PALLIETER

SCOOTMOMENT

DELI-KAAS