STREEKCENTRUM HUYSMANHOEVE - EEKLO

Provinciaal Streekcentrum Huysmanhoeve is de ideale startplaats voor de ontdekking van het Meetjesland. Je kunt er kennis maken met de verschillende aspecten van deze boeiende streek: natuur, cultuur, geschiedenis, landschap en recreatie. Tijdens de openingsuren kun je terecht in de cafetaria en het regionaal erfgoeddepot (in het woonhuis en de koeienstal). Even uitblazen tijdens een fietstocht, picknicken, een boek lezen, krulbollen,… het kan er allemaal. Voor de kinderen is er een natuurlijke speeltuin.

Het Streekcentrum is open van 1 april tot 1 oktober van woensdag tot en met zondag (ook op feestdagen) van 11 tot 18 uur. De toegang is gratis.

WEBSITE

DE KREKENROUTE

Vanuit de Huysmanhoeve brengt de brug over de expressweg je op het noordelijk stuk van het Fietsnetwerk Meetjesland. Knooppunt 93 zet je verder op weg langs mooie dorpjes en krekenplekjes. Het krekengebied in het Meetjesland is een streek die enkele eeuwen geleden gewonnen werd op de zee. Een ingewikkeld systeem van dijken resulteerde in vruchtbaar land en in een eigenaardig en uniek landschap. Kreken, wijdse landschappen, grote hoeven, kerkjes, rust en natuur zijn er te verkennen.

Meer fietsroutes in Vlaanderen vind je op de website www.fietsroute.org.

WEBSITE

MARKTEN IN DE STREEK

In 't Meetjesland leeft de markt! Niet toevallig zijn twee van de allerbekendste gezichten ooit op de Vlaamse markten Meetjeslanders; volkszangers Tamboer en Eddy Wally zijn van heinde en verre bekend.

Elke voormiddag van de week kan je wel ergens flaneren tussen de marktkraampjes. Keuze genoeg om met een souvenir uit het Meetjesland terug naar huis te keren.

 • Maandag: Zelzate, Maldegem
 • Dinsdag: Zomergem, Assenede, Hansbeke
 • Woensdag: Ertvelde
 • Donderdag: Eeklo, Doornzele
 • Vrijdag: Sleidinge, Lovendegem, Nevele
 • Zaterdag: Evergem
 • Zondag: Eeklo Kaaiken

BARDELAERE MUSEUM - LEMBEKE

Het Bardelaere museum verbreekt waarschijnlijk alle records in de museumwereld. Je vindt hier meer dan 16.000 collectiestukken die verdeeld over 112 beroepen en verspreid over 1.200 vierkante meter tentoonstellingsruimte op een humoristische manier worden voorgesteld.

Een aanrader is de WOI-bunker die helemaal werd ingericht zoals hij destijds werd gebruikt door de soldaten. En ja, je kunt in het cafeetje van Bardelaere ook een Krüger Export of een ander lekker drankje nuttigen.

Adres: Ledestraat 42, 9971 Lembeke.

Van maart tot 31 oktober open op zon-en feestdagen.

WEBSITE

WANDELEN MET FELICIENNE - OOSTEEKLO

In Oosteeklo draait alles rond varkens. Het gaat zelfs zo ver dat de inwoners "tseuten" (dialect voor varkens) worden genoemd. Maar dé diva van het dorp is wel Felicienne. Het bekendste varken van Vlaanderen neemt je mee langs het heden en verleden van de regio.

Eindigen doe je in brouwerij Den Tseut. Er is hier ook een echt proeflokaal waar je al het lekkers van de kleine huisbrouwerij kunt proeven. Elke zaterdag- en zondagmiddag kan je er komen degusteren. Met of zonder Felicienne.

Adres Huisbrouwerij Den Tseut: Oosteeklo-Dorp 40, 9968 Oosteeklo, tel 0485 37 20 11.

Wandelen met Felicienne? www.meetjeslandsegidsen.be.

INFO FELICIENNE  WEBSITE DEN TSEUT

ZELFPLUKTUIN AVESCHOOTHOEVE - LEMBEKE

Vul je eigen fruitmand in de Aveschoothoeve!

Cindy Declercq startte enkele jaren geleden met de zelfpluktuin Aveschoothoeve in Lembeke. Bezoekers kunnen er langskomen om groenten en fruit te plukken. "Mensen die hier fruit komen plukken zijn ontspannen en dat geeft mij weer veel energie", aldus Cindy.

Adres: Aveschoot 67A, 9971 Lembeke.

Voor de openingsuren kijkt u best op de website.

WEBSITE

PASTOOR SIES - WATERVLIET

Ga wandelen met een pastoor!

De legendarische "Paster Sies" liet zijn stempel na op Watervliet. Meetjeslandse gids Norbert De Coster (acteur) kruipt daarom al wel eens in de rol van de guitige pastoor uit de oorlogsperiode. Dan leidt hij toeristen rond tijdens een dorpswandeling door Watervliet en vertelt hij over de geschiedenis van Watervliet en het leven van Paster Sies.

Info en boekingen: Plattelandscentrum Meetjesland vzw, Leemweg 24, 9980 Sint-Laureins, tel 09 379 78 37.

WEBSITE

DRONGENGOED

Het Landschapspark Drongengoed bouwt aan een unieke toeristisch-recreatieve bestemming binnen de toeristische regio Meetjesland. Het Drongengoed is, met ongeveer 750 hectare, het grootste aaneengesloten bosgebied van Oost-Vlaanderen. Ontdek het op Fietsnetwerk Meetjesland of via het Wandelnetwerk Meetjeslandse Bossen. De vroege oorsprong van dit gebied leer je kennen op de Drongengoedhoeve. Bezoek er zeker eens de permanente tentoonstelling ‘Het geheim van de Cuesta’.
De dorpen Knesselare, Ursel en Kleit zijn de culturele toegangspoorten naar de groene long Drongengoed-Maldegemveld. Breng een bezoekje aan het landschapspark. Fiets en wandel, vanuit de dorpskernen, langs de verschillende attractiepunten binnen dit boeiend landelijk lappendeken. Je kan een Viva Velo-fiets huren bij een van onze ambassadeurs om het gebied optimaal te verkennen!
Belééf het Drongengoed en laat je meeslepen in de verborgen verhalen en de grenzeloze rust. Ontdek, geniet, ontspan!

Uitgebreide info vind je op de website.

WEBSITE


CANADA MUSEUM - ADEGEM

Ter gelegenheid van de 50ste verjaardag van de Bevrijding, besloot de heer Van Landschoot een privaat museum op te richten ter ere van de bevrijders. In het museum wordt de mobilisatie, bezetting en bevrijding van Vlaanderen op een levendige manier voorgesteld. Verscheidene diorama’s tonen u levensechte militaire acties uit WOII met 270 uniformen, wapens, zenders, posters, uitrustingen,….

VZW Canada-Poland War Museum, Heulendonk 21, 9990 Adegem.
Uitgebreide info omtrent openingsuren en reservaties vind je terug op de website.

WEBSITE

STOOMCENTRUM MALDEGEM

Droomde u er als kind van om machinist te worden? Zoekt u een origineel cadeau? Het stoomcentrum biedt u de mogelijkheid om te ondervinden hoe het is om op een stoom- of diesellocomotief te staan.

Het Stoomcentrum is open vanaf mei tot eind september. U kan er met groepen terecht op zowel normale openingsdagen, voor een treinrit volgens de dienstregeling, alsook voor uw eigen extra-trein. Ook op weekdagen kan u er terecht voor uw groepsbezoek, treinrit.

Vzw Stoomcentrum Maldegem, Stationsplein 8, 9990 Maldegem
Uitgebreide info omtrent openingsuren en reservaties vind je terug op de website.

WEBSITE

KERMISSEN IN KAPRIJKE

Kaprijke heeft verschillende kermissen tijdens de zomerperiode.

 • junikermis Kaprijke (Plein Soleil) - 4de maandag van juni
 • augustuskermis Kaprijke - 4dezondag van augustus
 • Bentillekermis - 2de zondag van september
 • Meikermis Lembeke - 1e zondag van mei of 5de zondag van april
 • Speculoosfeesten Lembeke - 3de zondag van september

WEBSITE

UiT IN DE REGIO

Op de website van Uit in het Meetjesland vind je een groot aanbod aan activiteiten met alle relevante informatie.

WEBSITE

ALGEMENE INFO

Vakantiehuis 't Rysselhof
Rysselhofstraat 27
9970 Kaprijke
(België)

+32 473 922 134 info@trysselhof.be

PARTNERS

WIJNEN MAARTEN

POLDERZICHT

ROSTE MUIS

KWIZIEN

PALLIETER

SCOOTMOMENT

DELI-KAAS